Witamina E

Witamina E właściwości

Witamina E posiada silne właściwości antyoksydacyjne, oznacza to, że zapobiega ona utlenianiu się naszych komórek na skutek działania wolnych rodników. Odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym, obronie organizmu przed chorobami i infekcjami.

witamina E właściwości:

  • wzmacnia błony komórkowe
  • wspomaga tworzenie czerwonych krwinek
  • usprawnia komunikacje między komórkami
  • pomaga zachować zdrową skórę
  • sprzyja utrzymaniu ostrości widzenia
  • utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi przy użyciu witaminy K

 

Skutki niedoboru witaminy E

  • przemęczenie
  • problemy z koncentracją
  • anemia, starzenie się skóry
  • problemy z zębami i kośćmi
  • zanik mięśni

 

Witamina E źródła

Większość ludzi nie ma problemów z dostarczeniem wystarczającej ilości witaminy E w swojej diecie. Ponadto wiele dostępnych obecnie płatków śniadaniowych, soków owocowych i produktów do smarowania jest również wzbogaconych witaminą E.

witamina E źródła:

  • oleje z kiełków pszenicy, słonecznika, sezamu i oliwek
  • awokado
  • orzechy
  • łosoś
  • czerwone papryki
  • chleb pełnoziarnisty
  • żółtka
Dodano do koszyka: