Yerba Mate jako źródło energii i magnezu
Yerba Mate jest świetnym substytutem dla kawy, a pod pewnymi względami jest ona znacznie skuteczniejsza. Dodając energii wyrównuje ph krwi i dostarcza cennego magnezu, przez co efekty jej pobudzenia są znacznie trwalsze niż w przypadku innych naparów. Jest również znacznie wydajniejsza, ponieważ jedną porcje suszu można parzyć nawet czterokrotnie.
Bogactwo Mikroskładników
Yerba Mate dostarcza również wielu cennych składników odżywczych takich jak:
- Ksantyny: należą one do stymulantów. Należą do nich kofeina i teobromina, występują również w herbacie, kawie i czekoladzie.
- Saponiny: mają działanie przeciwzapalne i mogą być skuteczne w obniżaniu cholesterolu.
- Polifenole: silne przeciwutleniacze, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i pomagają zachować młodość
Jak parzyć Yerba Mate?
- Yerba zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi.
- Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodny napar, wówczas susz należy dłużej zanurzać w wodzie, żeby otrzymać odpowiednią dawkę kofeiny.
- Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.
- 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocna kofeinowa dawka energii.
- Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam yerbe, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar.
Zbychu75 –
najlepsza yerba jak dla mnie