Yerba Verde Mate Green Limon Cytrynowa 500g
Verde Mate Green Limon to zielona bezpyłowa mieszanka prosto z dzikich brazylijskich upraw. Dzięki nieskażonej, bogatej w składniki odżywcze glebie uprawa ostrokrzewu nie wymaga stosowania sztucznych nawozów ani chemikaliów.
Do opakowania trafiają tylko najlepsze, starannie wyselekcjonowane listki, co widać po strukturze produktu. Naturalny proces produkcji polegający na suszeniu wyłącznie powietrzem sprawia, że yerba mate zachowuje intensywny zielony kolor, silny cytrynowo-ziołowy aromat i wysokię stężenie naturalnie występującej kofeiny. Dzięki swojemu zrównoważonemu smakowi polecana jest zarówno zaawansowanym yerbowiczom jak i tym którzy dopiero rozpoczęli swoją przygodę z tym wyjątkowym naparem.
Yerba Mate jako źródło energii i magnezu
Yerba Mate jest świetnym substytutem dla kawy, a pod pewnymi względami jest ona znacznie skuteczniejsza. Dodając energii wyrównuje ph krwi i dostarcza cennego magnezu, przez co efekty jej pobudzenia są znacznie trwalsze niż w przypadku innych naparów. Jest również znacznie wydajniejsza, ponieważ jedną porcje suszu można parzyć nawet czterokrotnie.
Bogactwo Mikroskładników
Yerba Mate dostarcza również wielu cennych składników odżywczych takich jak:
- Ksantyny: należą one do stymulantów. Należą do nich kofeina i teobromina, występują również w herbacie, kawie i czekoladzie.
- Saponiny: mają działanie przeciwzapalne i mogą być skuteczne w obniżaniu cholesterolu.
- Polifenole: silne przeciwutleniacze, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i pomagają zachować młodość
Jak parzyć Yerba Mate?
- Yerba zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi.
- Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodny napar, wówczas susz należy dłużej zanurzać w wodzie, żeby otrzymać odpowiednią dawkę kofeiny.
- Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.
- 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocna kofeinowa dawka energii.
- Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam yerbe, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar.
Opinie
There are no reviews yet