na Odporność
Suplementy na odporność to skuteczny sposób na uniknięcie infekcji wirusowych i bakteryjnych, a także przyspieszenie czasu leczenia.
Najpopularniejsze suplementy na odporność to: witamina D, cynk, probiotyki, kwasy tłuszczowe omega 3 i inne.

Wyświetlanie 1–16 z 993 wyników
Wyświetlanie 1–16 z 993 wyników
Suplementy Diety na Odporność Sklep Filar Zdrowia
Ekstrakty ziołowe to jedne ze skuteczniejszych i najmniej inwazyjnych sposobów na uniknięcie infekcji. Ekstrakt z lukrecji dzięki obecności gliceryzyny posiada zdolność do uszczelniania błon komórkowych, uniemożliwia wniknięcie do ich wnętrza wirusów oraz skutecznie hamuje ich replikacje. Znaczenie wyciągów z lukrecji udowodniono podczas epidemii koronawirusa SARS. Obecnie jest również szeroko stosowana w Chinach jako wsparcie w profilaktyce przeciwko COVID-19.
Suplementy na odporność
Układ odpornościowy to złożony i delikatny układ organizmu, który chroni nas przed różnymi chorobami. Składa się z wielu różnych narządów i komórek, z których każda ma swoją własną funkcję.
Aby zachować zdrowie, ważne jest utrzymanie układu odpornościowego. Ale czasami nie możemy tego zrobić sami i potrzebujemy pomocy suplementów na odporność.
Suplementy na odporność stosuje się również w leczeniu osób już chorych lub narażonych na chorobę zakaźną, taką jak HIV lub gruźlica itp.
Systemy odpornościowe są złożone i niełatwe do zrozumienia. Nie ma jednego uniwersalnego suplementu na odporność, ale istnieje kilka opcji, które mogą pomóc Twojemu organizmowi zwalczyć choroby i choroby.
Suplementy na odporność obejmują witaminę D, cynk, probiotyki, kwasy tłuszczowe omega 3 i inne.
Zioła na odporność
Jeśli chcesz wiedzieć jak wzmocnić odporność w prosty sposób, to powinieneś zwrócić swoja uwagę w kierunku ziół. Są zwykle tanie a ich przyjmowanie w postaci naparów może być niezwykle przyjemne.
Najpopularniejsze zioła na odporność:
czosnek mniszek lekarski korzeń imbiru kwiaty czarnego bzu jeżówka purpurowa (Echinacea) żeń-szeń syberyjski
Witaminy na odporność
-
Witamina A – to ważna witamina, która pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyczynia się również do zdrowia skóry, oczu i kości. Witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak marchew, szpinak, wątroba, jajka i produkty mleczne.
-
Witamina C -uważana za jeden z najpopularniejszych naturalnych środków na przeziębienie i grypę, witamina C pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie. Występuje w dużej ilości w szpinaku, papryce, brukselkach, cytrynie i truskawkach.
-
Witamina D – naturalnie występuję w olejach rybnych i wzbogaconym mleku, witamina D pomaga regulować odpowiedź immunologiczną na infekcje. Może być syntezowana wewnątrz organizmu w skutek ekspozycji skóry na słońce, jednak w okresie jesienno-zimowym konieczna może być jej suplementacja.
-
Witamina E – to jedna z głównych witamin sprzyjających utrzymaniu odpowiedniej odporności. Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i zapobiega chorobom serca. Organizm ludzki nie potrafi syntetyzować witaminy E, co oznacza, że musi być pozyskiwana poprzez dietę lub suplementy. Można go również znaleźć naturalnie w olejach roślinnych, oleju z kiełków pszenicy, migdałach, orzeszkach ziemnych, awokado i szpinaku.
-
Kwas foliowy – witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W szczególności kwas foliowy jest ważny dla odporności. Pomaga budować nowe komórki układu odpornościowego, a także pełni funkcję przeciwutleniającą, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Niedobór kwasu foliowego może powodować, że białe krwinki mają zmniejszoną zdolność do zwalczania infekcji. Dlatego tak ważne jest dla nas codzienne dostarczanie wystarczającej ilości tej witaminy. Na rynku dostępnych jest wiele źródeł kwasu foliowego, w tym zielone warzywa liściaste, fasola, orzechy, jajka i wzbogacone zboża.
Minerały na odporność
-
Żelazo – pomaga w odporności, pomagając wytwarzać przeciwciała i inne substancje chemiczne, które pomagają w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest również wykorzystywany przez nasz organizm jako część cząsteczek przeciwutleniaczy, które zwalczają stres oksydacyjny i wolne rodniki w komórkach – oba te czynniki mogą z czasem powodować przewlekłe choroby i starzenie się tkanek. Dobrymi źródłami żelaza są czerwone mięso, kurczak, indyk, sardynki, ostrygi, małże, tuńczyk, fasola, brokuły oraz jarmuż.
-
Cynk – jest ważnym minerałem dla układu odpornościowego, a jedną z jego głównych funkcji jest pomoc układowi odpornościowemu w zwalczaniu stanu zapalnego. Wykazano, że niedobory cynku mogą prowadzić do obniżenia odporności i zwiększonej podatności na choroby, takie jak przeziębienia i grypa. Cynk występują w dużych ilościach w owocach morza, chudym mięsie, pieczonej fasoli, jogurcie i ciecierzycy.
-
Selen – pełni wiele funkcji w organizmie, ale jedną z najważniejszych jest wzmacnianie odporności poprzez tworzenie naturalnych przeciwciał chroniących przed wirusami i bakteriami. Występuje w niektórych produktach spożywczych, takich jak ziarna zbóż, mięso, jajka i owoce morza.