Yerba Mate jako źródło energii i magnezu
Podobnie jak kawa Yerba działa pobudzająco dzięki dużej zawartości kofeiny. W przypadku kawy efekt pobudzenia jest silny, lecz szybko słabnie, przez co już po kilku godzinach musimy ratować się kolejną filiżanką kawy. Zupełnie inaczej jest z Yerba Mate, której efekt energetyzujący utrzymuje się przez cały dzień. Dzieje się tak dlatego, że odwrotnie do kawy Yerba nie wypłukuje z organizmu cennego magnezu, ale go dostarcza potęgując efekt pobudzenia.
Bogactwo Mikroskładników
Yerba to nie tylko źródło magnezu, ale i wielu korzystnych składników odżywczych takich jak:
- Ksantyny: należą one do stymulantów. Należą do nich kofeina i teobromina, występują również w herbacie, kawie i czekoladzie.
- Saponiny: działają przeciwzapalnie i wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu
- Polifenole: mają silne działanie antyoksydacyjne
Co ciekawe, liczne badania wydaję się, że przeciwutleniacze zawarte w yerbie wydają się działać skuteczniej niż w przypadku zielonej herbaty. Skutecznie chroniąc nasze komórki przed działaniem wolnych rodników i tym samym opóźniając procesy starzenia.
Guarana
Guarana to brazylijska roślina pochodząca z dorzecza Amazonki. Jej owoc rozmiarami zbliżony jest do jagód kawy, a wyglądem przypomina ludzkie oko pokryte czerwoną skorupą. Wewnątrz tej skorupy znajdziemy czarne ziarno, które po sproszkowaniu tworzy produkt jaki znamy ze sklepowych półek.
Swoją skuteczność zawdzięcza ogromnej zawartości składników aktywnych takich jak: kofeina, teofilina i teobromina. Guarana to również świetne źródło przeciwutleniaczy.
Jej uniwersalne działanie od stuleci znane jest przez plemiona amazońskie, które z sukcesem stosują Guarane w swoich przeróżnych terapiach. Dzięki rozwojowi handlu i transportu teraz i my możemy cieszyć się bogactwem jakie niesie stosowanie proszku z tego wspaniałego owocu.
Właściwości Guarany
- bogata w przeciwutleniacze
- redukuje zmęczenie
- poprawia koncentracje
- poprawia zdolności uczenia
- pomaga schudnąć
- wpływa korzystnie na funkcje serca
- działa przeciwbólowo
- poprawia wygląd skóry
- działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie
- chroni oczy
Jak parzyć Yerba Mate?
- Yerba zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi.
- Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodny napar, wówczas susz należy dłużej zanurzać w wodzie, żeby otrzymać odpowiednią dawkę kofeiny.
- Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Yerba Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.
- 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocna kofeinowa dawka energii.
- Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar.
Dodatkowy Rabat
Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy do naszej oferty nie dodali czegoś więcej. Dla naszych klientów przygotowaliśmy specjalną promocje.
Składając zamówienie w naszym sklepie otrzymasz dodatkowo 10% rabat na przyszłe zamówienie!
Warunkiem skorzystania z promocji jest wypełnienie krótkiego formularza, który wyślemy na Twoją skrzynkę po dokonaniu zakupu.
Pomógł mi w osiągnięciu moich celów zdrowotnych.
Właśnie to, czego moje ciało potrzebuje.