Spirulina właściwości:
1. Zapobiega anemii

2. Świetne źródło białka

Większość sportowców przykłada dużą wagę do podaży białka i szuka jego najlepszego źródła w diecie. Większość z nich sięga po mięso twierdząc, że to jedyne źródło pełnowartościowego białka. To mit!
Wzięło się to stąd, że większość produktów roślinnych nie zawiera pełnych łańcuchów białek egzogennych, czyli tych, których organizm nie potrafi sam zsyntezować i musi je pobierać z zewnątrz. Właśnie dlatego weganom zaleca się by źródła białek roślinnych były różnorodne.
Proszek uzyskiwany ze spiruliny hawajskiej aż w 67% składa się z białka, co czyni go najpotężniejszym jego naturalnym źródłem na ziemii. Nie bez powodu naukowcy od lat widzą w algach pokarm przyszłości. Kto wie może rzeczywiście wkrótce na stałe zagości na naszych stołach?
3. Spirulina a odchudzanie

Spirulina w 3.6% składa się z błonnika, dzięki czemu jej regularne spożywanie może przyczynić się do redukcji wagi. Wraz z białkiem, błonnik zmniejsza uczucie łaknienia przez sprawiając, że znacznie mniej chętnie sięgamy po przekąski.
Przeprowadzono nawet badanie, gdzie podawano pierwszej grupie otyłych osób 2,8 g spiruliny dziennie, 3 razy w tygodniu przez miesiąc. Druga grupa przyjmowała placebo. Wyniki badań pokazały zauważalny spadek masy ciała u osób regularnie przyjmujących spirulinę.
4. Usuwa toksyny

Choć według szacowań naukowców spirulina pojawiła się na naszej planecie około 3,6 miliarda lat, to zdaję się, że dopiero teraz odkrywamy na nowo jej potencjał. O ich właściwościach oczyszczających doskonale wiedzieli chociażby Inkowie.
Ostatnie badania również to potwierdzają. Okazuje się, że związki zawarte w spirulinie mają silne właściwości wiążące metale ciężkie takie jak: arsen, rtęć czy ołów.
5. Naturalny sposób na stany zapalne

Doskwiera Ci ból stawów? Cierpisz na częste stany zapalne? Skorzystaj z drogocennych właściwości spiruliny. Dzięki zawartym w niej białkom posiada zdolność do hamowania produkcji histaminy, czyli związku odpowiedzialnego za powstawanie stanu zapalnego.
Przyjmowanie spiruliny jest więc szczególnie zalecane osobom z przewlekłymi chorobami stawów takimi jak reumatyzm.6. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową

Zakwaszenie organizmu jest obecnie co raz to częściej słyszanym problemem, którego nie powinno się bagatelizować, ponieważ prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak: apatia, bóle głowy, bezsenność, osteoporoza czy próchnica zębów.
Problemem zazwyczaj jest zbyt duże spożycie produktów o odczynie kwasowym. W przypadku problemów z zakwaszeniem warto dołączyć do swojej diety pokarmy alkalizujące. Jednym z przykładów takiej żywności jest spirulina. Jej ciemnozielony kolor świadczy o dużej zawartości chlorofilu, który jest bardzo skuteczny w przywracaniu równowagi kwasowo–zasadowej.
7. Wspiera funkcje mózgu

Ciężko w to uwierzyć, ale spirulina może również wpływać korzystnie na funkcje naszego mózgu. Dzięki dwóm enzymom: katalazy i peryksodazy doskonale radzi sobie w walce z wolnymi rodnikami. Działają one znacznie dłużej od zwykłych przeciwutleniaczy. Sprawia to, że nasz mózg staję się o wiele odporniejszy na procesy neurodegeneracyjne i znacznie dłużej zachowuje swoją sprawność.
spirulina może być skuteczna w zapobieganiu chorobie alzheimera.
Źródła










Czy artykuł był dla Ciebie pomocny?
Kliknij na gwiazdki aby ocenić!
Średnia ocena 4.2 / 5. Ilość głosów:: 5
Nikt jeszcze nie zostawił oceny! Bądź pierwszą osobą!