Występowanie próchnicy w naszym kraju jest tak powszechne, że mało kto wyobraża sobie wizytę u dentysty, która nie kończyłaby się borowaniem. Czy rzeczywiście próchnica zębów to choroba na którą jesteśmy skazani? A może istnieją naturalne sposoby by jej uniknąć? Jedno jest pewne, wyniki badań wydają się być zaskakujące.
Według badań na zlecenie Ministerstwa Zdrowia przeprowadzonych w latach 2010-2012 odsetek dzieci z próchnicą w naszym kraju jest znacznie wyższy niż u dzieci w Europie zachodniej. Polskie 12-latki mają średnio 3,5 zębów dotkniętych próchnica zębów podczas gdy w Niemczech i Norwegii ten odsetek wynosi 1,7. Lepiej wypada również Dania z wynikiem 0.6. Pośród badanych krajów europejskich jedynie Litwa, Słowacja i Chorwacja wypada gorzej od nas.
Jeśli chodzi o mnie to ten problem mnie nie ominął. Praktycznie każde badanie kontrolne kończyło się uzupełnianiem kilku ubytków. Dopiero odkrycie kilku ważnych badań pomogło mi sformułować zasady, które pomagają im się zregenerować. Dzięki temu już od dłuższego czasu czuję się wolny od próchnicy.
Próchnica zębów – najczęstsza przyczyna
Dlaczego węglowodany proste są tak szkodliwe dla naszego szkliwa? Głównie dlatego, że są idealną pożywką dla bakterii, które metabolizując je tworzą kwaśne środowisko. Kwas ten w połączeniu ze śliną tworzy płytkę nazębną, która może prowadzić do uszkodzenia szkliwa, a nawet głębszych warstw zęba.
Ograniczając cukry proste tworzysz w jamie warunki, gdzie bakterie nie mają tak swobodnej możliwości rozwoju, co w rezultacie zmniejsza ich liczebność i hamuje rozwój próchnicy.
Źródła węglowodanów prostych
- ślodycze
- owoce świeże i suszone
- soki owocowe
- słodkie napoje
- biały ryż
- wypieki z białej mąki
- chipsy ziemniaczane
2. Jedz mniej posiłków
Podczas przerwy miedzy posiłkami nasza ślina naprawia ubytki wywołane kwasami obecnymi w jamie ustnej (reminalizacja). Kiedy więc stale podjadamy nasze szkliwo nie ma kiedy się zregenerować co przyspiesza postępowanie próchnicy.
Szacuje się, że proces reminalizacji staję się skuteczny kiedy przerwa między posiłkami jest dłuższa niż 4 godziny.
3. Zadbaj o wapń
Wapń w jest podstawowym składnikiem budulcowym zębów i kości. Odpowiednia jego ilość w naszej diecie wzmacnia nasze zęby i chroni je przed próchnica zębów. Szczególnie ważne jest by jak najwięcej wapnia dostarczać do 25 roku życia, kiedy to nasza masa kostna osiąga szczytową wartość. Dbając o to zwiększamy szanse na mocne zęby i kości w podeszłym wieku.
Jeśli czytałeś artykuł o mleku to zapewne wiesz, że mówiąc o dostarczaniu wapnia nie mam na myśli mleka jakie możesz znaleźć na sklepowych półkach. Nie było by w nim nic złego gdyby nie to, że jego metabolizm pochłania więcej wapnia niż jest ono w stanie go nam dostarczyć. Inaczej jest z mlekiem niepasteryzowanym i jego pochodnymi, które mogą być świetnym źródłem wapnia w naszej diecie.
Bogate źródła wapnia
- niepasteryzowane mleko
- kefir
- szproty
- sardynki
- tofu
- migdały
- sezam
- orzechy laskowe
- szpinak
- jarmuż
- brokuły
- nasiona chia
- siemie lniane
- fasola jaś
- amarantus
4. Dostarczaj witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Rewolucje w leczeniu próchnicy przyniosło badanie Dr. Weston’a A. Price’a. Polegało ono na porównywaniu poziomu składników w diecie amerykanów z wpływem na ogólne zdrowie i stan zębów. Zawuażył, że ludność w której diecie dominowały produkty bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak: witaminy; A, D, E i K cechowały się lepszym stanem zębów, a także byli wolni od przewlekłych chorób.
W związku ze swoim odkryciem zaczął przeprowadzać próby leczenia na lokalnych grupach ludności, czego efektem były liczne wyleczenia obejmujące nie tylko szkliwo ale i zębinę. Do tych rezultatów wystarczył mu jedynie sporządzony protokół żywieniowy w którym dominowały posiłki bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Produkty zalecane przez dr Price’a
- niepasteryzowane produkty mleczarskie
- mięso wypasanych na polach zwierząt i dzikich ryb
- skorupiaki
5. Próchnica zębów – gotowe rozwiązania
Żyjemy w szybkich czasach, przez co często zmuszeni jesteśmy do spożywania fast food’ów. Są one niestety bardzo często pozbawione podstawowych substancji odżywczych.Na szczęście postęp techniki wychodzi nam na przeciw i dzięki niemu mamy dostęp do wysokiej jakości suplementów, które swoją biodostępnością nie różnią się od tych, które normalnie dostarczalibyśmy z pożywieniem.
W przypadku kompleksów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mamy gwarancję, że kupiony przez nas produkt dostarczy pełnego zestawu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i to w idealnych proporcjach. W mojej opinii najlepszą formą takich suplementów są krople. Ich przewaga polega na wygodzie dawkowania oraz wstępnym rozpuszczeniu w tłuszczu, który je chroni i zapobiega maksymalną wchłanialność suplementu.










Czy artykuł był dla Ciebie pomocny?
Kliknij na gwiazdki aby ocenić!
Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów:: 6
Nikt jeszcze nie zostawił oceny! Bądź pierwszą osobą!