Prawidłowe łączenie pokarmów – 7 zasad

Prawidłowe łączenie pokarmów - 7 zasad

Prawidłowe łączenie pokarmów – 7 zasad

Żyjemy we wspaniałych czasach. Człowiek jeszcze nigdy nie miał tak łatwego dostępu do pożywienia jak dzisiaj. Na półkach sklepu możemy znaleźć praktycznie każdy produkt jaki tylko wpadnie nam do głowy. Stało się to tak łatwe, że przygotowanie dowolnie skomponowanego posiłku zajmuje nam często mniej niż 30 minut. Ale czy takie „losowe” łączenie pokarmów jest dobre dla naszego zdrowia?

 

Jeśli zauważyłeś nagły spadek energii zaraz po posiłku lub męczą Cie problemy żołądkowe, to dobrze trafiłeś! Czytając ten artykuł poznasz kilka najważniejszych zasad łączenia pokarmów.

Dzięki tym kilku sposobom  zrzucenie kilku czy kilkunastu kilogramów przestanie być problemem. Unikniesz wielu infekcji, a także odzyskasz energie, która wcześniej była marnowana na zbyt złożone procesy metaboliczne.

 

Łączenie pokarmów kiedyś i dziś

Aby prawidłowo zrozumieć jak działa nasz układ pokarmowy musimy cofnąć się trochę w czasie. Dawniej,  jeszcze zanim człowiek zaczął prowadzić osadniczy tryb życia, jadał głównie to co przypadkiem udało mu się znaleźć. W jego diecie dominowały głównie surowe warzywa i nasiona.

Bardzo rzadko zdarzało mu się natomiast coś upolować. Dlatego mięso zajmowało ostatnie miejsce w jego jadłospisie. Jedzono więc wiele nieprzetworzonych, prostych posiłków, w których dominował zazwyczaj tylko jeden pokarm.

Taki sposób trawienia działał przez tysiące lat. Aby nasze geny wyewoluowały potrzebują znacznie więcej czasu, co oznacza, że nasz układ pokarmowy niekoniecznie zdążył dostosować się do obecnego sposobu żywienia. Jeśli chcemy żeby nasze trawienie przebiegało prawidłowo konieczne jest zrozumienie jak dane pokarmy wpływają na nasz metabolizm.

Podstawowe grupy pokarmów

Białka

  • produkty odzwierzęce: ryba, jaja, mięso, nabiał
  •  rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica oraz ich kiełki
  • orzechy
  • nasiona

 

Skrobie

  • zboża i produkty pochodne 
  • ziemniaki
  • kiełki zbóż

 

Tłuszcze

  • odzwierzęce:smalec, słonina
  • oleje roślinne
  • tłuste warzywa: awokado

 

Zielone warzywa liściaste

  • szpinak
  • sałata
  • kapusta
  • pietruszka
  • kiełki itd.

Warzywa nieskrobiowe

  • brokuł
  • kalafior
  • ogórek
  • cebula
  • groszek
  • por
  • czosnek
  • bakłażan
  • papryka.

Warzywa wysokoskrobiowe:

  • ziemniak
  • kukurydza
  • burak
  • marchew
  • dynia

Owoce:

  • Słodkie: banany, daktyle, figi, owoce suszone
  • Półkwaśne: jabłka, jagody, morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, nektarynki
  • Kwaśne: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, ananasy, porzeczki, granaty, kwaśne jabłka, truskawki

Dwa typy trawienia

Nasz organizm wykształcił w sobie dwa bardzo sprytne mechanizmy trawienia. Pierwszy, najlepszy z nich to trawienie enzymatyczne. Przebiega wtedy kiedy do danego typu pokarmu dobierany jest konkretny enzym. Jest to sposób wydajny, pobierający najmniej energii i pozwalający na wykorzystanie w wyższym stopniu składników pożywienia.

Drugi mechanizm to trawienie bakteryjne. Aktywuję się kiedy do naszego żołądka dostają się niewłaściwie skomponowane pokarmy. Wówczas nasz organizm nie może dobrać właściwego enzymu więc do trawienia dołączane są bakterie. Właśnie ich udział jest przyczyną zaburzenia odpowiedniej kwasowości organizmu, a także problemów trawiennych tj. wzdęcia, gazy. Dzieję się to dlatego, że podczas swojej pracy bakterie wytwarzają wiele substancji szkodliwych, które później musimy jakoś wydalić, to wszystko pochłania masy energii, która mogłaby przecież być wykorzystana do codziennych zajęć. Najczęstszym objawem trawienia bakteryjnego jest ospałość tuż po posiłku.

 

Łączenie pokarmów – 7 najważniejszych zasad

1. Białka zawsze na początku

Należą one do najtrudniej trawionych składników odżywczych. Do ich trawienia żołądek potrzebuje dużej ilości kwasu żołądkowego. Dlatego kiedy już musisz jeść schabowego z ziemniakami, pamiętaj by zająć się nim na początku, pozostawiając bogate w skrobie ziemniaki na koniec posiłku.

2. Skrobia i białka osobno

Prawidłowe łączenie pokarmów nie jest takie trudne, wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad. Najważniejszą zasadą diety rozłącznej jest niełączenie białka ze skrobią. Najlepiej spożywać je w formie osobnych posiłków. Choć nie zawsze jest to możliwe. Bo przecież mało kto oprze się pysznym, babcinym pierogom z mięsem na rodzinnym obiedzie.

Jest na to jednak sposób. Jeśli do mięsa czy fasoli brakuję ci dodatków, wybierz zielone warzywa liściaste lub niskoskrobiowe. Są one uniwersalne i można je łączyć z dowolnym pokarmem. Dodatkowo zielone warzywa obniżają ph krwi, co ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie,układ odpornościowy.

3. Białka i tłuszcze oddzielnie

Produkty białkowe nie powinny by mieszane z tłuszczowymi. Głównie dlatego, że tłuszcze angażują zbyt dużą ilość soków trawiennych, których, jak już wiesz, białka potrzebują najwięcej. Dlatego tłuste i smażone mięso jest najgorszą formą jedzenia białka. Zdecydowanie lepiej jest je piec lub gotować.

4. Owoce, tylko na pusty żołądek

Owoce to podstawowe źródło cukrów prostych, których trawienie zaczyna się już w naszej jamie ustnej. Mają one tendencje to zagarniania dla siebie soków trawiennych, co znacząco spowalnia trawienie. Zawartość żołądka może wtedy zacząć fermentować, włączając lawinę niepotrzebnych procesów. Łączenie pokarmów słodkich takich jak owoce z innymi grupami jest więc surowo zabronione. Słodkie owoce powinniśmy więc jeść wyłącznie na pusty żołądek. Najlepiej z samego rana, bądź przynajmniej 2 godziny po posiłku.

Owoce można łączyć ze sobą tylko w dwóch kombinacjach:

  • słodkie z półkwaśnymi
  • półkwaśne z kwaśnymi

Wyjątkiem są arbuzy i melony, które należy jeść osobno. Owoce są lekkostrawne, momentalnie znikają z żołądka i przechodzą do jelita cienkiego, gdzie ich trawienie dobiega końca.

 

5. Skrobia i tłuszcze

Oczywiście z tłuszczem nie należy przesadzać. Wiadomo, że pełni on ważną funkcję w produkcji hormonówi przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Najważniejszymi z nich są kwasy Omega 3, których podstawowym źródłem są ryby i nasiona Chia. Jest to jednak najbardziej kaloryczne źródło energii i jeśli nie będziesz zachowywał umiaru, z pewnością wrócą one do Ciebie w postaci kilku dodatkowych kilogramów.

6. Zielone warzywa do wszystkiego?

Warzywa zielone i niskoskrobiowe można uznać za prawidłowe łączenie pokarmów. Są doskonałym sposobem na obniżenie kwasowości posiłku. Im warzywo ma ciemniejszy zielony kolor, tym niższe jest jego ph. Jadajmy ich więc jak najwięcej, najlepiej w postaci surowej.

 

7. Owoce i tłuszcze?

Jest to dobre połączenie pod warunkiem, że są to owoce kwaśne. W tym wariancie pomagają w trawieniu tłuszczów. Ze słodkimi jest przeciwnie. Na szczęście unikamy takiego połączenia intuicyjnie, banan z awokado raczej nie kojarzy nam się z czymś smacznym i dobrze!

* Pamiętaj, że układ trawienny każdego człowieka jest inny. Więc kiedy u jednych dolegliwości pokarmowe dają się we znaki u drugich mogą być całkowicie niezauważalne. Warto jednak stosować te rady dla poprawy swojego samopoczucia, bo przecież jesteśmy tym co jemy!Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim z innymi!

 

Wsparcie dla układu pokarmowego

Czy artykuł był dla Ciebie pomocny?

Kliknij na gwiazdki aby ocenić!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów:: 5

Nikt jeszcze nie zostawił oceny! Bądź pierwszą osobą!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dodano do koszyka: