Grzyby Reishi były używane od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej, a ostatnio stale zyskują również swoją popularność w świecie zachodnim. Ich unikalny skład sprawia, że mogą być one używane w kosmetykach, w kuchni jako składnik do dodawania smaku wielu potrawom. W tym artykule postaramy się przybliżyć wszystkie jego właściwości.
Grzyb Reishi – występowanie
Grzyby Reishi to jeden z najbardziej tajemniczych i fascynujących gatunków na Ziemi. Można je znaleźć w wielu różnych częściach świata, od tropikalnych lasów deszczowych po lasy strefy umiarkowanej, a nawet na pustyniach. Grzyb ten naturalnie występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej i preferuje klimat tropikalny, subtropikalny i umiarkowany z dużą ilością drzew liściastych.
Obecnie jednak ze względu na zmiany klimatu i działalność człowieka w przyrodzie znaleźć go można stosunkowo rzadko. Reishi rośnie tylko na dwóch lub trzech z 10 000 dojrzałych drzew liściastych, przy czym najczęściej występuje na dębie i klonie. Z uwagi na stale rosnące zapotrzebowanie obecnie co raz to częściej uprawia się go sztucznie na specjalnie przygotowanych plantacjach.
Grzyby Reishi – właściwości zdrowotne
Grzyb Reishi to pożywienie stosowane od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej. Znany jest ze swoich potężnych korzyści zdrowotnych, w tym wzmacniania układu odpornościowego, poprawy jakości snu i zmniejszania poziomu stresu. Ale co czyni go tak wyjątkowym?
Odpowiedź tkwi w jego unikalnych właściwościach. Grzyb Reishi zawiera szeroką gamę związków, które mogą pomóc poprawić ogólny stan zdrowia. Zawierają związki, takie jak peptydoglikany, polisacharydy, saponiny, triterpeny i kwasy ganoderowe, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwzapalne, wzmacniające odporność, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwutleniające. Analiza elementarna ujawniła, że ich głównymi składnikami mineralnymi jest fosfor, krzemionka, siarka, potas, wapń i magnez, w mniejszych ilościach wykryto również żelazo, sód, cynk, miedź, mangan.
Grzyby Reishi – właściwości składników aktywnych zawartych w grzybie
polisacharydy – dostarczają energię oraz są wykorzystywane jako materiał budulcowy i zapasowy.
Saponiny – obecne w reishi saponiny wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i obniżające poziom cholesterolu.
Kwasy ganoderowe – wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. W badaniach klinicznych wykazano że mogą one poprawiać kondycje serca oraz zmniejszać stan zapalny.
peptydoglikany – zapewniają strukturalną integralność ściany komórkowej, chronią ją przed uszkodzeniem, a także odgrywają rolę w kontrolowaniu ruchu cząsteczek przez błonę komórkową. Ponadto peptydoglikany biorą udział w różnych procesach biochemicznych, takich jak replikacja DNA, synteza białek i metabolizm energetyczny.
triterpeny – mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Mogą być stosowane w leczeniu różnych chorób, takich jak rak, cukrzyca i choroby układu krążenia.
Grzyby Reishi – właściwości zdrowotne:
obniżają poziom cholesterolu,
poprawiają krążenie krwi,
pomagają w zmniejszeniu stresu i niepokoju,
poprawiają jakość snu,
zwiększają poziom energii,
pomagają w utracie wagi,
są naturalnym środkiem przeciwstarzeniowym,
regulują poziom cukru we krwi.
Wzmocnienie organizmu
Grzyby reishi są korzystne dla utrzymania zdrowego organizmu, ponieważ zwiększają witalność i energię. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które pomagają utrzymać go w optymalnej kondycji.
Wzmocnienie odporności
Stwierdzono również, że grzyb reishi wzmacnia odporność organizmu, pomagając w produkcji większej liczby makrofagów i limfocytów T, które utrudniają łatwe osiedlanie się bakterii i wirusów.
Wsparcie dla serca
Grzyby Reishi są jak błogosławieństwo dla serca. Mogą pomóc utrzymać go w doskonałym stanie, rozwiązać problemy z jego wydolnością, a nawet pomóc w leczeniu różnych problemów sercowo-naczyniowych. Ganoderma lucidum jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić przed stresem oksydacyjnym, który może być powodem osłabienia serca, a także obniżyć poziom cholesterolu i poprawić przepływ krwi w całym ciele.
Dostarczają cennych przeciwutleniaczy
Spożycie roślin bogatych w przeciwutleniacze może pomóc w zapobieganiu rakowi i innym chorobom przewlekłym. Przeciwutleniacze chronią składniki komórkowe przed uszkodzeniem oksydacyjnym, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu, a także chronić komórki odpornościowe, umożliwiając im utrzymanie nadzoru i odpowiedzi immunologicznej.
Różne elementy grzybów Reishi w szczególności polisacharydy i triterpenoidy, wykazują aktywność przeciwutleniającą. Stwierdzono, że antyoksydanty zawarte w Reishi są szybko wchłaniane po spożyciu, co powoduje szybki wzrost całkowitej aktywności przeciwutleniającej w osoczu u ludzi krótko po ich spożyciu.
Mogą być korzystne dla mózgu
Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że grzyby Reishi mogą być terapeutyczne w przypadku zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak Choroba Alzheimera i mogą być w stanie chronić mózg przed napadami. Aby to jednoznacznie stwierdzić potrzebne są jednak dalsze badania..
Potencjał w walce z alergią
Niektóre badania wykazały, że grzyby Reishi mogą mieć działanie przeciwhistaminowe i może poprawić dopływ tlenu do organizmu, co jest kluczem dla osób cierpiących na przewlekłą i alergiczną astmę.
Regulacja poziomu cukru
Badania sugerują, że reishi może pomóc regulować poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę, co czyni go obiecującym naturalnym lekarstwem dla osób z cukrzycą
Zawarte w nim środki mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi, co z kolei może chronić przed stanem przedcukrzycowym.
Grzyby Reishi – gdzie kupić?
Grzyby Reishi stają się coraz bardziej popularne ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Grzyby te były używane od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej i są obecnie dostępne w sprzedaży w wielu sklepach internetowych. Jeśli szukasz wiarygodnego źródła zakupu grzybów Reishi, to dobrze trafiłeś! W naszym sklepie dostępne są w formie kapsułek, proszku oraz suplementu diety.s
Reishi – jak stosować?
Dawkowanie grzyba Reishi jest zależne of rormy suplementacji. Na rynku występują formy sproszkowane Ganodermy lucidum oraz te w formie ekstraktów zawartych w kapsułkach.
Standardowe dzienne dawkowanie grzyba ganoderma lucidum należy zatem stosować wedle zaleceń producenta, które zawarte są na etykietach produktu. W przypadku osobnego ekstraktu zaleca się stosowanie ok. 400-600mg dziennie. Natomiast w przypadku sproszkowanej formy, należy sugerować się wskazaniami i instrukcją producenta.
Grzybek Reishi – przeciwwskazania
Grzyby reishi uważane są za względnie bezpieczne jednak istnieją grupy ludzi u których ich suplementacja nie jest wskazana.
Należą do nich:
kobiety w ciąży i karmiące piersią
osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi i małopłytkowością,
osoby z nadciśnieniem.
w okresie przed i pooperacyjnym,
choroby dotknięte schorzeniami z grupy autoimmunoagresji.
Osoby przyjmujące niektóre leki (w tym leki spowalniające krzepnięcie krwi i leki chemioterapeutyczne), powinny porozmawiać z lekarzem przed przyjęciem Reishi.
Grzyb Reishi – skutki uboczne
W skrajnych przypadkach stosowanie grzybów reishi może wywoływać skutki uboczne.
Do najczęstszych z nich możemy zaliczyć:
bóle i zawroty głowy,
suchość w ustach,
wysypka,
swędzenie,
rozstrój żołądka,
biegunka,
krwawienie z nosa.
Podsumowanie
Grzyby reishi są niezwykle popularnym ziołem, które od setek lat stosowane jest między innymi w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, Uważa się, że grzyby reishi mogą obniżać poziom cholesterolu, poprawiać krążenie krwi, zmniejszać stres, wspomagać odchudzanie, a nawet przeciwdziałać rozwojowi nowotworów.
Z uwagi na tak szeroki wachlarz zastosowań, popularność Ganoderma Lucidum stale rośnie również w świecie zachodnim, gdzie z roku na rok pojawia się co raz to więcej produktów na jego bazie. Aby jednak wybrać właściwy produkt warto zwrócić szczególną uwagę na jego skład, zawartość polisacharydów, standaryzacje, pochodzenie surowca, a także posiadane certyfikaty w przeciwnym razie jego skuteczność może być wysoce wątpliwa.
Czy artykuł był dla Ciebie pomocny?
Kliknij na gwiazdki aby ocenić!
Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów:: 0
Nikt jeszcze nie zostawił oceny! Bądź pierwszą osobą!