Ludzkość od wieków stosowała wszelkiego rodzaju pobudzacze. Jednym z najpopularniejszych tego rodzaju używek jest kawa, która bardzo silnie zakorzeniła się w naszej kulturze. I choć obecnie wydaję się, że nic nie może tego zmienić, to wizja ta staję się być co raz bardziej realna, dzięki ogromnemu wzrostowi popularności yerba mate właściwości.
Yerba Mate – historia
Herbata Yerba Mate jest wytwarzana z liści kosodrzewu paragwajskiego. Jako pierwsi zaczęli uprawiać zamieszkujący obszary dzisiejszej północnej Argentyny Indianie Guarani. Lud ten darzył napar szczególnym kultem, nazywając go darem od bogów, a także używając go jako głównego towaru wymiennego. Indianie pili napar z ostrokrzewu paragwajskiego i żuli jego liście z uwagi na jego szerokie właściwości. Pozwalał im zachować energie na długi czas, a także hamował apetyt umożliwiając wytrwanie nawet tygodniowych okresów głodu.I choć dzisiaj Indianie Guarani stanowią tylko niewielki procent ludności Argentyny, to ich tradycja picia Yerba Mate przetrwała do czasów dzisiejszych, zyskując popularność nie tylko na terenie Argentyny, gdzie jest dzisiaj uważana napojem narodowym, ale i na całym świecie.
Yerba mate właściwości zdrowotne
Yerba Mate właściwości ma wiele. Okazuje się, że poza swoim unikalnym smakiem kryje w sobie znacznie więcej korzyści zdrowotnych.
1. Yerba Mate właściwości pobudzające
Dawniej kiedy dokuczało mi zmęczenie, ratowałem się filiżanką ciepłej kawy, która pozwalała mi wytrwać najcięższe okresy w ciągu dnia. Wówczas dla podtrzymania dobrego samopoczucia wypijałem kilka filiżanek czarnego naparu. Trwało to jednak do czasu aż spróbowałem Yerba Mate, która okazała się znacznie bardziej efektywna, stanowiąc zarówno źródło energii jak i cennych właściwości odżywczych. Po pierwsze efekt pobudzenia utrzymywał się znacznie dłużej niż w przypadku kawy. Swoją skuteczność zawdzięcza wysokiej zawartości kofeiny, która w przypadku yerba mate uwalnia się znacznie wolniej, dzięki czemu zaledwie jedna porcja naparu pozwalała zachować czujność aż do późnego wieczora.
2. Pomaga zachować balans
Kolejnym związkiem, któremu napar zawdzięcza swoją skuteczność jest tryptofan. Działa on uspokajająco, zapobiega wahaniom nastroju i działa antydepresyjnie.Wraz z kofeiną tryptofan stanowi ciekawą mieszankę. Dzięki czemu czujemy nagły przyrost energii, jednocześnie będąc opanowanym i spokojnym.
3. Reguluje Ph krwi
Jak powszechnie wiadomo dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu konieczne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Aby ją utrzymać konieczne jest stosowanie diety alkalicznej. Jednym z jej wytycznych jest ograniczenie napojów zakwaszających na rzecz tych o odczynie zasadowych.W przeciwieństwie do kawy Yerba ma działanie silnie alkalizujące, przez co jej regularne picie pomaga przywrócić nam harmonie, skutecznie zapobiegając zakwaszeniu.
4. Nie wypłukuje magnezu
Pewnie nie raz zauważyłeś, że po dłuższym okresie regularnego picia kawy zaczęły nasilać ci się skurcze mięśni. Dzieje się tak dlatego, że kawa wypłukuje wiele cennych składników odżywczych, takich jak wapń czy magnez.Yerba Mate nie tylko nie usuwa cennych minerałów z organizmu, ale go w nie zaopatrza. Znajdziemy w niej między innymi magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, żelazo i cynk. Dodatkowo dostarcza ona też witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12) i witaminy C.
5. Sposób na długowieczność
Podobnie jak kawa yerba jest silnym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników. Jednak Mate ma też działanie przeciwnowotworowe. Jedno z badań wykazało, że osoby, które spożywały największe ilości yerba mate, były najmniej narażone na raka piersi, nawet jeśli uwzględniono inne czynniki, takie jak spożycie przeciwutleniaczy z innych źródeł.
6. Korzystna dla serca
Napar z kosodrzewu paragwajskiego nie tylko chroni przed uszkodzeniami komórkowymi, ale także chroni serce. Ta herbata przynosi korzyści całemu układowi sercowo–naczyniowemu. Jej picie sprzyja produkcji tlenku azotu w organizmie, który rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie i poprawiając krążenie.
7. Bardzo oszczędna
Jedną z kluczowych yerba mate właściwości jest jej oszczędność, w przeciwieństwie do innych naparów można ją zalewać wielokrotnie – nawet do 4-5 razy. Dzięki temu jedna porcja produktu bez problemu wystarcza na cały dzień.
Yerba Mate jak parzyć?
- Yerba Mate zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi.
- Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodne Yerba Mate, wówczas susz należy dłużej zanurzać w wodzie, żeby otrzymać odpowiednią dawkę kofeiny.
- Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.
- 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocna kofeinowa dawka energii.
- Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar.










Czy artykuł był dla Ciebie pomocny?
Kliknij na gwiazdki aby ocenić!
Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów:: 14
Nikt jeszcze nie zostawił oceny! Bądź pierwszą osobą!